Utolsó kommentek

Címkék

100 (1) 1916 (1) 1945 (1) 1956 (2) 1989 (2) 2. magyar hadsereg (2) 2013 (1) 90-es évek (1) advent (1) anzix (1) bécs (1) bittner jános (1) blue box (1) budapest (6) centenárium (1) che guevara (1) címlapfotó (1) cseh tamás (1) csendélet (1) cserhalmi sára (1) debreceni páros (1) debreziner (1) divatfotó (1) dokumentum (1) don-kanyar (1) drága besúgott barátaim (1) edward j. czerniuk (1) első világháború (1) emigráció (2) emlékezet (2) emlékezetpolitika (1) emlékműszobrászat (2) építészet (1) erdély miklós (2) europeana 1914-1918 (1) évértékelő (1) fekete gyula (1) félmúlt (1) felújítás (1) ferenciek tere (1) festészet (1) film (5) forradalom (2) fortepan (1) fotó (5) fotográfia (3) gasztró (2) grősz józsef (1) gyermekkor (1) háború (2) habsburg ferenc ferdinánd (1) haditudósítás (1) hegyvidék (1) helmut newton (1) hild józsef (1) id konok tamás (2) imbiss (1) im lauf der zeit (1) inszeminator (1) jelek (1) kádár jános (1) kamaszkor (1) kerényi imre (1) kiállítás (3) kinizsi mozi (1) kisképző (1) klasszicizmus (1) kolbász (1) költészet (1) kommunizmus (1) konceptuális művészet (1) koncert (1) könyv (2) kossuth tér (1) közép-európai sors (1) kritika (1) lengyel vicc (1) majomország (1) mandiner poszt (11) márai sándor (2) második világháború (2) máv (1) merénylet (1) mikrotörténelem (1) mobilfotó (1) mozi (2) művészet (4) nagy háború (2) naschmarkt (1) németalföld (1) német megszállás (1) nick cave (1) nyomok (1) örökségvédelem (1) párkányi raab péter (1) pátkai ervin (1) pengő (1) recept (1) régi képtár (1) rendszerváltás (2) stencil graffiti (1) svábhegy (1) szarajevó (1) százpengős (1) szent jobb (1) szépművészeti múzeum (2) sziget 2013 (1) színek (1) szobrászat (4) szocializmus (1) tabán mozi (1) talált pénz (1) társadalom (1) tavasz (1) tolnai világlapja (1) történelem (3) ügynökkérdés (1) vicc (1) wehner tibor (1) weöres sándor (1) willem van aelst (1) wim wenders (1) zene (1) zilahy ágnes (1) Címkefelhő

2013.11.27. 06:05 tauglich

Őrizetlen pénzgyüjtés – update

Címkék: 1956 forradalom művészet erdély miklós inszeminator

őrizetlen_pénz_1956_001.jpg
Nagyjából húsz éve foglalkoztat a dolog. Az '56-os írószövetségi pénzgyüjtés. Hogy ez mennyiben tekinthető jótékonysági akciónak és mennyiben kortárs képzőművészeti aktusnak. A pénzgyüjtés módja ugyanis minden kétséget kizáróan jelentősen hatott Erdély Miklós későbbi tevékenységére, ám az utókor – néhány esztéta, művészettörténész és újságíró – gyakran tolja túl a bringát és egyenesen az első hazai public art gesztusként tartja számon az akciót. Így ennek kapcsán szerintem ismét joggal merül fel a kérdés, hogy vajon hol van a művészet és a nem-művészet határa. Néhol szándékaim szerint provokatívan írtam erről az egészről, de ami számomra most mégis örvendetes tény, hogy az elsőként a Mandineren publikált posztom alatt két releváns közlés is megjelent egy-egy komment formájában. Az egyiket egy régi bloggertárs, s ennek köszönhetően személyes ismerős, az '56-os utcai harcokat és az azt követő megtorlást tizenéves srácként különböző fegyházakban megélő Inszeminator nick írta (irodalmi igényű személyes élményei egyik blogján olvashatók!). A másik komment pedig Erdély Dánieltől, Erdély Miklós fiától származik, melyben egy londoni forrást, a pénzgyüjtés kitalálásakor jelen lévő régi barátot idéz, aki a Mandineren megjelent poszt publikálását követő napokban írta le személyes emlékeit. Noha e két komment nyilvános, nem regisztrált olvasók számára is elérhető, ugyanakkor a napi blogoszférikus dzsungelharcban hamar alámerülhet, ezért az alábbiakban időrendi sorrendben közlöm őket.

Inszeminator kommentje:

A fene sem gondolta, hogy művészettel állok szemben. 
A körülöttem állók arcáról is érdekes dolgokat lehetett leolvasni.
Volt aki miután elolvasta a feliratot, máris a zsebében keresgélt.
Mások csak bámultak maguk elé.
Lehetséges ez?
Egy idős asszony sokáig némán állt, aztán előkereste a pénztárcáját, számolgatott, néha zavartan körülnézett, s végül az összes apróját a papírpénzekre öntötte.
Nem volt sok.

Gyorsan kifurakodott a nézelődők gyűrüjéből. Mintha szégyellte volna magát.

Sietős utam volt, de mégis hosszan álltam, s az adakozókat, s főleg amit egyik másik mondott, azt figyeltem, mert néhányan megjegyzést is fűztek a mozdulathoz, amivel a pénzüket bedobták.

Ha már nem lehetek ott...

Ez nagyon bennem maradt.
Főleg a kérdés, hogy miért nem?
Fél a golyóktól, várja a családja?
Gyáva?

Pénztelen kamaszként persze, csak figyelhettem, mint valami kívülálló.
Most, hogy felidézted Gasper, már szinte kamaradarabként is hajlandó vagyok látni, furcsa helyzetével, megíratlan szövegeivel, ahogy szituáció a maga módján bonyolódik.

Ez lett belőle majd hatvan év után?
Mindenesetre felemelő helyzet volt, egyszeri, s valószínüleg soha meg nem ismétlődő.

Insz... 

*

Erdély Dániel kommentje:

Van ötletem, hogy történhetett ez az egész, úgy, hogy mindenkinek igaza van, de persze vannak pontatlanságok is. Éppen ezek a pontatanságok vezetnek a megoldáshoz. Mert a döntés meghozói, a kigondolók, a megvalósítók, a segítők és szemtanúk narratívái keverednek. A kis különbségek pedig eligazítanak abban, hogy a valóságban mi történhetett. Felmerült az is, hogy két különböző akcióról volt szó, mivel a plakátokon nyomtatott betűk vannak, és Fekete Gyula "festés"-t említ. De nem, csak az akció kifinomodott, megváltozott egy kicsit mire megvalósult. Ez a fényképeket nézve egyértelmű. Feteke Gyula személyesen nem vett részt a plakátkészítésben és nem volt ott a helyszínen, mert akkor emlékezett volna arra, hogy a ládák nem négyzetes alapúak, sőt, ő "kocka" alakú ládákról beszél, hanem igenis elnyújtott téglalap alapúak voltak. Ez is a fotókon látszik! Viszont az egybeesések pedig meghökkentőek és egymást magyarázzák: Fekete Gyulának telefonon mondták, hogy a "járókelők elzavarták az őröket". Idézem Fekete Gyulát: "Emlékszem a telefonjaikra, s én is azt üzentem: az írók kérik a fegyvereseket, ne őrizzék a ládát." Apám pedig azt nyilatkozta, hogy járta a ládák helyszíneit és elzavarta az őröket. Aki telefonált, apámról és a barátairól beszélt. - én így látom és amit írok, azt két további személy megkérdezése után írom, akik az esemény részesei voltak: L. G. és K. J.

Összegezve: Valóban Fekete Gyula kezdeményezte az akciót, de a megvalósítás során apám remek ötletével gazdagodott a terv, amit közben Fekete Gyula megértett és utána maga is képviselt. Az ötlet kitalálásának lényege, az "Igy"-ben van, tehát egy szabadon kihúzható százas, őrizetlen ládával. Ezt a következő nyilatkozat bizonyítja, amelyet az a K. J. november 18-án tett Londonból, akinek az egyik százasa került a plakátok egyikére. "Mint valaki aki Erdely Miklos jo baratja volt es jelen volt a plakatos penzgyujtes kezdetenel Erdely Miklos lakasaban, jol emlekszem erre. Az eredeti nagyszeru es sikeres terv teljes mertekben Erdely Miklos erdeme, az o otlete volt es a praktikus kivitelezes es az utcasarki jelenletben is vezeto szerepet jatszott. El nem tudom kepzelni ki es miert ketelkedne ebben; talan csak en felreertem amit olvastam, remelem igy van, mely esetben elnezeset kerem." Később mégegyszer írt, miután elolvasta ezt a blog-ot. Idézek: "Nem ertem az egeszet; van valaki mas aki az akcio kezdemenyezojenek adja ki magat? Vagy nincs ilyen, csak van aki azt hiszi, hogy ez csak ugy letrejott a levegobol?" Végül kérésemre megerősítette: "... a mi akcionk ketseg kivul Erdely Miklos otlete volt, es a kivitelezest is o iranyitotta." Abban a lakásban születtem, fél éves voltam 1956 novemberében. A Csanády utca 18. alatt történt az előkészület. 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tauglich.blog.hu/api/trackback/id/tr925660088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.11.27. 09:16:45

én biztos hülye vagyok, nem is tudtam, hogy van blogja!

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2013.11.27. 10:28:37

@jose maria padilla:
Na, akkor már ketten vagyunk...

Egyébként, különös hatása volt az eseménynek, kedves Tauglich, mert miközben a rádióban felhívásokat lehetett hallani, hogy mos'már elég a zűrzavarból, tényleg tessék letenni a fegyvert, e kezdeményezés jobban hatott, mint bármiféle plakáttömeg a folytatásra.
Gondolom sokakban felmerült, hogy érdemes, és nem kilátástalan a harc, mert valamiféle együttérzést jelent.

Az öregasszony bablevese jutott erről eszembe, aki forrón, kanalakkal, fehér porcelántányérokkal jelent meg a barrikádon.
Finom volt, mindenét beleadta, s csak később jutott eszembe, mi lett volna, ha épp akkor kapunk egyet a körülöttünk sivító aknatűzből.

Piknikeztek ezek, vagy mi?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.11.27. 11:36:10

@inszeminator:
kifingtatok volna :)

lehet, hogy tauglich azért nem szólt a blogjáról, mert nem vagyunk alkalmasak ide. :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.27. 13:56:14

@inszeminator: @jose maria padilla:
No, én sem vagyok ártatlan a dologban: én sem szóltam :-)
De legalább összetalálkoztunk itt megint.
Személyesen még jobb lenne.
Nos?

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2013.11.27. 16:33:42

@jose maria padilla:

Megtselekedtük' amit kellett vót'

Sötétedéskor odébb mentünk.

Bár nekem nem nyugodott az a bableves a gyomromban.
Szerencsére egy tiszt vezette a Maros utcai III. nemzetőrszázadot - mind a 12 süvölvényt - úgyhogy szépen összeraktuk a mosatlan tányérokat és...
Rend a lelke mindennek.

@Mormogi Papa:

Lásd Padillá-nál.
Egyébként nemrég jártam egy Salzburg környéki kisváros kávézójában, s ott lehetett dohányozni.
Csak mondom...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.27. 20:43:45

@jose maria padilla: @inszeminator:
Részemről az időpont megfelel :-) Már csak hely kellene - azt mélben. A blog gazdájának is!
Állítólag a cseheknél is lehet dohányozni sörözőkben - nálunk meg van valami kibúvó féle: bemenet az ember kitölt egy nyilatkozatot, hogy belép az "egyletbe" - és a továbbiakban tagként vesz részt az "egylet" gyűlésén. Mert egyletre nem vonatkozik a tiltás. Vagy valami ilyesmi :-P

Alfőmérnök 2013.11.27. 22:56:19

@tauglich, ha minden igaz, hamarosan beszerzem Az írók és a hatalom c. könyvet és lehet, hogy be is tudom scannelni a vonatkozó részeket.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.11.28. 05:49:37

Üdv az uraknak!
Az, hogy nem tudtak a blog létezéséről, nem lep meg, hiszen eddig magam sem reklámoztam. Meg aztán főként másodközlésre használom, bár ez menet közben talán vátozni fog.

Egy adventi találkozót pedig magam is szívesen vennék valahol a pesti alkonyatban, heveny forraltbor-, vagy pálinkagőz kíséretében.

@inszeminator: a fehér porcelántányéroknak - igaz, ezek menzai tányérok voltak - létezik egy másik, szintén '56-hoz kapcsolódó narratívája, csak nehogy valaki ezt is műalkotássá nyilvánítsa. Pedig micsoda installáció lehetett! :)
A dolog a Műegyetemnél történt. Híre ment, hogy szovjet tankok közelednek a Petőfi híd irányából, mire az egyetem menzájáról a hallgatók levesestányérokat kezdtek kihordani a Műegyetem-rakpartra, hogy azokat lefordítva az úttestre helyezzék. És a dolog bejött! Amikor odaért a harckocsioszlop, az elsői tank hirtelen megállt, majd mögötte az összes többi is. Néhány perc néma, mozdultalan és feszült csend következett, majd az első tank visszafordította a lövegtornyát dél felé és a harckocsioszlop szép lassan kihátrált az egyetem elöl, vissza a híd irányába.
A jelenetet az akkor tizenkét éves apám nézte végig, ő szokta időnként elmesélni.

@Alfőmérnök: az nagyon jó lenne! És érdemes lenne a vonatkozó anyagot valahogyan feltolni a netre.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2013.11.28. 08:46:26

@tauglich:

Ez tetszik!!!

Akkoriban a Pasaréti út egyik szép nagy villájában volt az Államegyházügyi hivatal.
Szovjet katonák silbakoltak körülötte, nagyon őrizték, ki tudja miért.
Ismertük az aknavetők repeszeinek visszahullásakor keletkező hangokat, hát megpróbáltuk utánozni, és ez is bejött.
Csúzlival lövöldöztük a háztetőket, ők meg szépen behúzódtak tető alá.

Győztünk...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.28. 19:22:17

@tauglich: @inszeminator:
Szép történetek!
A tányérokat aknáknak nézték talán ? Más lehetőséget nem látok. Aligha az eszcájg megóvása vezethette őket… :-)))

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.12.06. 06:16:13

@Alfőmérnök: köszönöm, hogy feltetted ide és a Mandira is! Tetszik, hogy a szövegben pontos forrásmegjelölések találhatók (kihalgatási jegyzőkönyvek stb). A szerző egyértelműen az akció jótékonysági voltát hangsúlyozza, kutatásai során nyilván nem találkozott az Erdély-féle, utólagos olvasattal, mert egy szóval sem említi. Jó lenne többet tudni arról, hogy vajon kik voltak ezek a zeneakadémiai hallgatók. Hogyan került Erdély az Írószövetség környékére? Meg egyáltalán, kik nyüzsögtek ekkoriban az Írószövetség környékén, mert lassan azt érzem a történet kapcsán egyre kevesebb az író és egyre több az outsider. :) Talán Erdély Dániel londoni forrása tudna errről valamit nyilatkozni. Az írásban többször emlegetett Sándor Andrást családom jól ismerte, de már sajnos ő sem él, nem lehet személyesen megkeresni, pedig ezek szerint tevékeny része volt az akcióban.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.12.06. 06:19:15

@tauglich: mert lassan azt érzem a történet kapcsán egyre kevesebb... = mert lassan azt érzem a történet kapcsán, hogy egyre kevesebb...

Alfőmérnök 2013.12.11. 18:49:52

@tauglich: Igen, szerintem is korrekt történészi munka.
És továbbra sem kizárható Erdély "szerzősége".
Erdély Dániel szerint vannak még szemtanúk.
Lehet, hogy érdemes lenne utánajárni, és interjút készíteni velük, érdekes kis film kerekedhetne belőle.
Lehet, hogy pénzt is lehetne szerezni rá. ;)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.12.14. 07:24:50

@Alfőmérnök: ez egy prima ötlet, de a többit inkább privátban.
süti beállítások módosítása