Utolsó kommentek

Címkék

100 (1) 1916 (1) 1945 (1) 1956 (2) 1989 (2) 2. magyar hadsereg (2) 2013 (1) 90-es évek (1) advent (1) anzix (1) bécs (1) bittner jános (1) blue box (1) budapest (6) centenárium (1) che guevara (1) címlapfotó (1) cseh tamás (1) csendélet (1) cserhalmi sára (1) debreceni páros (1) debreziner (1) divatfotó (1) dokumentum (1) don-kanyar (1) drága besúgott barátaim (1) edward j. czerniuk (1) első világháború (1) emigráció (2) emlékezet (2) emlékezetpolitika (1) emlékműszobrászat (2) építészet (1) erdély miklós (2) europeana 1914-1918 (1) évértékelő (1) fekete gyula (1) félmúlt (1) felújítás (1) ferenciek tere (1) festészet (1) film (5) forradalom (2) fortepan (1) fotó (5) fotográfia (3) gasztró (2) grősz józsef (1) gyermekkor (1) háború (2) habsburg ferenc ferdinánd (1) haditudósítás (1) hegyvidék (1) helmut newton (1) hild józsef (1) id konok tamás (2) imbiss (1) im lauf der zeit (1) inszeminator (1) jelek (1) kádár jános (1) kamaszkor (1) kerényi imre (1) kiállítás (3) kinizsi mozi (1) kisképző (1) klasszicizmus (1) kolbász (1) költészet (1) kommunizmus (1) konceptuális művészet (1) koncert (1) könyv (2) kossuth tér (1) közép-európai sors (1) kritika (1) lengyel vicc (1) majomország (1) mandiner poszt (11) márai sándor (2) második világháború (2) máv (1) merénylet (1) mikrotörténelem (1) mobilfotó (1) mozi (2) művészet (4) nagy háború (2) naschmarkt (1) németalföld (1) német megszállás (1) nick cave (1) nyomok (1) örökségvédelem (1) párkányi raab péter (1) pátkai ervin (1) pengő (1) recept (1) régi képtár (1) rendszerváltás (2) stencil graffiti (1) svábhegy (1) szarajevó (1) százpengős (1) szent jobb (1) szépművészeti múzeum (2) sziget 2013 (1) színek (1) szobrászat (4) szocializmus (1) tabán mozi (1) talált pénz (1) társadalom (1) tavasz (1) tolnai világlapja (1) történelem (3) ügynökkérdés (1) vicc (1) wehner tibor (1) weöres sándor (1) willem van aelst (1) wim wenders (1) zene (1) zilahy ágnes (1) Címkefelhő

2014.03.17. 09:45 tauglich

Kossuth tér

Címkék: emlékezet kossuth tér felújítás szobrászat mobilfotó

kossuth_tér_5.jpg

Szóval tegnap azt történt, hogy muszáj volt ledolgozni a vasárnapi ebéd utáni horror vacuit, úgyhogy tettem egy rövid sétát a városban, és a nagy szélviharban valahogyan elkeveredtem a Kossuth térre is. A helyzet az, hogy a tér nagyon rendben van. Jók az anyagok, jó a tájépítészet, jók az utcabútorok, teljesen letisztult kortárs cucc lett az egész. Az 56-os emlékhely lejárata pedig egészen megdöbbentő: a lejáró korlátját képező, valódi páncéltörő lövedékekkel átlőtt vaslemezek között lehet majd lejutni a térszint alá. Ez is teljesen kortárs, mindenféle retrográd és patetikus vizuális gondolatot nélkülöző megoldás. Továbbá kifejezetten jót tett J.A. szobrának, hogy kikapták a déli kapu előtti susnyásból és áttették egy jóval exponáltabb helyre, ahol most folyamatosan egymást fotózzák az emberek.

Gyorsjelentésem néhány mobilfotóval megtámogatott fragmentumát lásd alább!

kossuth_tér_2.jpg

kossuth_tér_1.jpg

kossuth_tér_4.jpeg

kossuth_tér_3.jpg

kossuth_tér_7.jpg

kossuth_tér_6.jpg

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tauglich.blog.hu/api/trackback/id/tr525865501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.17. 10:23:13

Nem vagyok Kossuth-rajongó, de ez tényleg elég depressziós Kossuth-szobor. HA már ragaszkodnak hozzá a kurucok, hogy ott legyen és róla legyen a tér elnevezve, legalább legyen olyan daliás, mint a másik trónfosztó, Rákóczi szobra. Na mindegy, tőlem ez a kérés olyan, mint amikor az EU-szkeptikusok indulnak az EP-választáson... :-)

Dr. Valentin Narcisse 2014.03.17. 12:20:38

@ArmaGedeon: EU-szkeptikus miért ne indulhatna EP választáson? Ez az egyetlen legitim módja a rendszer finomításának, megfelelő hatalom esetén pedig megváltoztatásának. Szerintem az az EU-szkeptikus hiteltelen, aki nem indul.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.17. 13:52:55

@Dr. Valentin Narcisse:

"EU-szkeptikus miért ne indulhatna EP választáson? "

- Szűzességért baxni?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.17. 15:41:58

@ArmaGedeon: az előző verzió mondjuk elég daliás volt. Olyan szocreálosan daliás, hiszen minden volt benne, ami a korszak sematizáló sztálinista művészetét jellemezte. Őszintén szólva, egy-két éve még álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer a Károlyi-szoborral egyetemben elkerül majd a térről. Megjegyzem, Horvay János újrafaragott szobra sem az a csúcsra járatott esztétikai produktum, de ezzel sokkal inkább tudok barátkozni. Egyébként Horvay már a század elején megfaragta a főalakot, de csak 1927-ben leplezték le a teljes szoborcsoportot.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.17. 16:46:02

A mandi bejegyzésben említett "birodalmi fílinghez" jobban passzol valami daliás, más kérdés, hogy a magyar birodalom szétveréséért én épp Kossuthot is hibáztatom, de akkor meg minek a szobra egyáltalán... Akkor Ferenc Jóska legyen ott, elvégre az ő idejében épült az országház is.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.17. 18:12:38

@ArmaGedeon: nézd, ha prolongálja magát a jelenlegi kormányzat, akkor simán lehet, hogy gesztust gyakorolva a habsburgiánus honpolgárok felé, a következő ciklusban visszaállítják a budapesti Szabadság híd régi nevét. :))

2014.03.17. 20:02:49

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ez egy ritka demagóg baromság, amit írtál. Mennyire hiteles egy olyan parlament, amibe csak a lakosság mondjuk 50-60 %a van képviselve? Vagy ilyen alapon ne is éljen Magyarországon az, aki az EU ellen van? Ez egy buta baloldali érv, hogy "fizetés". Igen, mert ők csak azért mennek a parlamentbe, hogy tudjanak lenyúlni és nem az embereket képviselni! A demokrácia akkor működik, ha a demokrácia ellenzői is elmondhatják a véleményüket, vagy ha valaki már nem demokrata, akkor már nem illetik meg ugyanazok a jogok? Mert akkor az meg már nem demokrácia!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.18. 00:34:41

@ariskerase:

Semmi demagógót nem látok érvelésemben. Ha nem hiszek az EU-ban, elégetem a zászlaját, esetleg kidobom a lobogót az ablakon, akkor nem leszek EU képviselő, nem pályázok EU-pénzekre, nem veszem fel a vaskos EU-költségtérítést,......

2014.03.18. 08:56:52

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: De ez egy demagóg duma, amit a balosok fújnak. A demokráciában az is képviseltetheti magát, aki nem hisz benne! Különben az nem demokrácia. Te csak az anyagi részt nézed, azt akkor is adják ha nem kéred. Arról nem beszélve, hogy a Jobbik képviselői még az első száz legjobban kereső képviselő listáján sincs. De legyen neked igazad, akkor viszont egy képviselő se vegyen fel egy fillért sem a képviselőségért, hiszen ez közhivatal és nem a pénzről szól, akkor majd igazad lesz!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.18. 09:35:45

@ariskerase:

Szerintem aki a demokráciát elutasítja (lásd Vona: Ez nem egy demokratikus párt), annak nincsen helye benne, hiszen pont azt az értéket tagadja meg, amely lehetővé teszi, hogy képviselhesse magát.

.

Fura dolog, mikor a jobbikosok és fideszesek a demokrácia keretein belül próbálnak elhallgattatni ellehetetleníteni és kirekeszteni mindent és mindenkit akinek más a véleménye, mint nekik.

.

Az már bennem is felvetődött, hogy képviselők nem kapjanak fizetést, de nem járható út.

És nem is azzal van a baj, hogy pénzt vesznek fel a munkájukért.

És ezt szerintem te is tudod, de nem tudod megindokolni, miért húz valaki (jelen esetben egy párt) kőkemény anyagi hasznot valamiből, amit amúgy elutasít, megtagad.

2014.03.18. 09:43:49

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Vona Gábor soha nem utasította el a demokráciát, ilyet soha nem mondott, ez baromság. Nem több egy balos hazugságnál.

A fideszesekkel nem foglalkozom, szóval ha nekik címeznél valamit azt tőlük kérdezd, ők biztosan szívesen válaszolnak neked. De azt honnan a fenéből szedted, hogy Vona Gábor vagy a Jobbik bárkit is megpróbált elhallgattatni, ellehetetleníteni vagy kirekeszteni, akinek más a véleménye? Ez mondjuk pont a baloldali összehányásra jellemző, ők előszeretettel hallgattatnak el mindenkit, aki másként dolgozik.

Ami pedig a fizetést illeti, van járható út, ott van Torockai Ásotthalmon nem kér érte pénzt, tehát ezt is buktad! Hasznot a politikából meg nem a Jobbik húz, hol és mikor mond már el? Ja és nem ők szűntek meg 1,2 milliárdos tartozással!

Tehát erről ennyit!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.18. 10:41:10

@ariskerase:

komaromesztergommegye.jobbik.hu/mi%C3%A9rt-nem-vagyunk-demokrat%C3%A1k-vona-g%C3%A1bor-az-eszmei-meg%C3%BAjul%C3%A1st-hirdeti-20120131

Idézek:
"Azért nem vagyunk demokraták, mert a szellemi centrumunk nem a pénz és a tőke. "
- Ezen nemes emberek mégsem mondanak le az EU képviselői, magyar átlagkeresetekhez mérten felfoghatatlanul magas javadalmazásról.

Észrevetted? A jobbik egyik hivatalos megyei honlapjáról idéztem, nem az ATV.hu-ról.

.

" De azt honnan a fenéből szedted, hogy Vona Gábor vagy a Jobbik bárkit is megpróbált elhallgattatni, ellehetetleníteni vagy kirekeszteni, akinek más a véleménye?"

- Volt egy poszt a Vastagbőrőn, a három osztrák humoristáról. Olvasgasd a kommenteket hozzá. Vagy az én posztomat:
bunkobrendelmatyi.blog.hu/2014/01/05/38_korona_es_koztarsasag
Egyszerűen rettenet, amit a jobbikosok összehánytak ott. Aki meg másképp gondolta, annak minimum az anyja volt kurva.

Torockaihoz:
- Tudtommal van egyéb jövedelme, helyben komoly munkaadónak számít.
- Ásotthalomnak nem ismerem a költségvetését, de elképzelhető, hogy ezzel a gesztussal nagymértékben javítja az ottani büdzsé egyensúlyát.

- Aki nem vesz fel pénzt polgármesterként-képviselőként, mert van máshonnan megélhetése, attól hogyan várjuk el, hogy választott funkciójában teljes értékű munkát végezzen, ha közben egyéb bevételeiről is gondoskodnia kell (pl vezetnie a vállalkozását)?

2014.03.18. 11:02:40

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Jó is, hogy pont a Jobbiktól idéztél, mert pont engem támasztassz alá. Ebben a cikkben egy szó sincs arról, hogy nem demokraták, hanem arról, hogy elutasítják mind a liberalizmust és mind a totalitáriust, vagyis mindazt, amit ezt az országot romba döntötte. A liberális demokrácia nem egyenlő a demokráciával, mint ahogy a zubbony sem egyenlő a kényszerzubbonnyal, az milyen demokrácia, ami kirekeszt? de ezt nem ragoznám. Szerintem előbb tanulj meg olvasni és utána írj le baromságokat, te csak kiemeltél egy sort egy szövegkörnyezetből a magad igazának az alátámasztására, csakhogy az egész cikk elolvasása pont engem igazol, vagyis Vona Gábor soha nem mondott olyat, hogy nem demokrata, viszont nem liberális! Úgy senki sem akar ebben az országban demokrata lenni, mint mondjuk Gyurcsány Fegyenc!

A másik egy olyan bloggal és egy olyan poszttal akarod igazolni, hogy Vona Gábor vagy a Jobbik bárkit is kirekeszt, amit te magad írtál? Bocs, de akkor én is írok egy posztot és belinkelem neked ide, hogy miért is komcsi, vagy fasiszta mondjuk Gyurcsány Fegyenc ezen az alapon? Nem! Tehát nevetséges az érvelésed. Az meg, hogy ki mit kommentel, azért nem a párt felelős, vagy ők írtad neked? Mert akkor javaslom olvasgasd el néha, hogy miket kommentelnek a baloldaliak a különböző fórumokon vagy blogokban, akkor én azokat számon kérhetem a baloldali összefogáson, ha a te logikádat követem? Mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, de azt a kommentelőn és ne egy párton vagy egy személyen kérd számon, hanem magán a kommentelőn! Nem? Ami pedig a három dilettáns osztrákot illeti, ha én teszem azt a cigányokon vagy izraelen viccelődnék neked, akkor te minek neveznél? Akkor miért ne háborodhatna fel az a magyar, akinek a hazáján viccelődnek? Vagy ez hogy is van?

Van egyéb jövedelme? Az túlzás, de legyen neked igazad, igen van mivel gazdálkodik, ami azért nem hozz akkora nagy hasznot, mint ahogyan azt te gondolod, szóval megint mellé beszélsz! De ha már itt tartunk, akkor nézd meg, hány képviselő van aki csak a képviselőségéből és a polgármesterségből él? Nem sokat találsz! Talán egy-kettő és most itt nem is a kis önkormányzatokra gondolok, hanem a nagyobb városokra, vagy az országgyűlési képviselőkre, vagyis megint engem igazolsz. Ami pedig a képviselőséget illeti, az országgyűlési képviselő heti két napot kellene hogy az üléseken legyen -a többség el sem megy - és az is csak februártól-júliusig majd szeptembertől - decemberig a többi idő az szabad! Vagyis nem minden nap kell bent ülni reggel 8-tól este 8-ig. És nem a fizetésemmel van bajom, mertha mondjuk max az átlagjövedelmet kapnák és azon felül semmit, azt mondom korrekt - bár az is kifogásolható lenne - lenne, mert az sem lenne kevés, de nem így van!

És zárásként még valamit, nem kell kiemelgetned, tudom mit írtam, mert ez könnyen félreértésekhez vezet, mint a jelen esetben is!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.18. 13:06:50

@ariskerase:

" Ebben a cikkben egy szó sincs arról, hogy nem demokraták," - írod, miközben a cikk első mondata, amit Vona mond: ""Azért nem vagyunk demokraták, mert a szellemi centrumunk nem a pénz és a tőke. ""

- Akkor ezt most hogy?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.18. 13:10:13

@ariskerase:

A hivatkozott blogok állítanak valamit. Ami a kirekesztést igazolja, azok a kommentek, melyeket nem én írtam. Bár ezt is leírtam már egyszer, de érdekes módon nem akarod megérteni azokat a dolgokat, amelyek egyértelműen megcáfolnak téged. Fura.

2014.03.18. 14:29:30

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Olvasd már végig a cikket! Ne egy mondatot ragadj ki belőle! Mert akkor te sem vagy demokrata, mert ezt írod: "nem vagyunk demokraták" - ezt írtad, hogy nem vagytok demokraták, én is csak kiragadtam két szót a kommentedből! :D :D Az egész cikket olvasd el, ami viszont engem igazol, de látom ez egy nagyon nehéz feladat a számodra, a cikkre válaszolj és ne egy-két szóra! :D

2014.03.18. 14:31:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Az egyik blogot te írtad! Tehát ne vetíts és ne beszélj mellé. Csak a hülye ember hivatkozik forrásként saját magára. A hozzászólókról meg annyit, azokat meg nem a Jobbik írta, hanem magánemberek, ezt ne a párton kérd számon, vagy ha nekem valaki a baloldalról ír valami rosszat vagy fenyeget, akkor azt a baloldali összehányáson kérjem számon? Ezek szerint?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.18. 14:39:38

@ariskerase:

Együnk szart!

Majd utána fejtegetem, hogy én csupán a marhapörköltet nem szeretem tarhonyával, csak sós burgonyával, és nem is vagyok én szarevő.

- Ilyen ez a cikk is. Tudomásul kellene venni, hogy a demokrácia egyik jellemzője a szabad tőke és a szabad piac. Ha tőke és piacellenes vagy, akkor nem tudsz igazi demokrata lenni.

2014.03.18. 15:05:48

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Igen a liberális demokráciának!! Csakhogy a demokrácia és a liberalizmus azok nem szinonímái egymásnak. Attól még nem demokrata valaki, hogy liberális és fordítva! És milyen fura, de pont erről szól a jobbikos cikk is! Csak nem tudsz olvasni! És mondok egy példát, a dualizmus egy liberális, alkotmányos és antidemokratikus rendszer volt, de ugyanez igaz a Horhty rendszerre is! És mindkettőben volt szabad tőke és szabad piac! Akkor ez most hogyan is van? Kevered a szezont a fazonnal. Hogy a te példáddal éljek. Te nem szart eszel, hanem marhapörköltet, amibe egy kis szart is kevertek, és most erről a szarról akarod bebizonyítani, hogy ez is kell a marhapörköltbe, de nem szar nem kell a marhapörköltbe! Abba marhahús, hagyma, paprika stb. kell, de szar nem! Azt nem tartalmazz! :D :D

2014.03.18. 15:08:41

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: pénz és a nagytőke uralmáról beszél, nem pedig a szabad piacokról, az két külön dolog, de látom nálad ez úgy működik, hogy azt olvasod, amit olvasni akarsz! De ezzel, most beismerted, hogy kiket is képvisel nálad a nagy baloldal!
süti beállítások módosítása